Sunda och mindre sunda skrivprocesser

I en kommentar till Vimmelmamman Lotta Grays blogg erinrade jag mig Stephen Kings arbetsgång, som han nämner i sin (fantastiska) handbok Att skriva: En hantverkares memoarer.

Den monstruöst produktive bestsellerförfattaren King hamrar varje dag ut 2 000 ord, och det med hårdrock spelande på extremt hög volym i bakgrunden. Musiken, berättar han, är ett sätt att stänga ute omvärlden – en metod som han säkert upptäckte när han skrev sin debutroman Carrie till torktumlarnas stånk och dån på den lokala tvätterian. 

Andra författare som skriver till musik gör spellistor med låtar som passar stämningsläget i den scen som de ska ägna arbetssessionen åt, och svenske författaren Andreas Roman menade i sin romanskola (ordvitsen avsiktlig), som förut gick att hitta i pdf-format på hans webbsida, att en författare borde skapa hela soundtracks till sina projekt som den sedan konstant kan lyssna på under den kreativa processen.

Ett roligt råd tycker jag, även om jag själv inte klarar av att ha låtar med sång i hörlurarna när jag skriver; det blir för distraherande. Istället har jag min instrumentala Spotify-spellista för att skärma av. Soundtracket sparar jag till lägenhetsstäd, fönsterputsning, hundpromenader och spårvagnsresor. 

Hur som helst:

Vimmelmammans inlägg fick mig i alla fall att fundera lite över skrivprocesser; ett ämne som alltid är roligt att läsa om för den som själv skapar. 

Ta till exempel Thomas Wolfe, en amerikansk romanförfattare som avled redan vid 38 års ålder efter att ha drabbats av lunginflammation, men som under sin korta tid på jorden hann publicera fyra (långa!) romaner, en hel del pjäser, samt vagnslaster med noveller.

I ett brev till sin förläggare 1930 berättar Wolfe om en vistelse på ett hotell, där han slitit i en timme för att kunna få ner ord på pappret. Till sist gav han upp, klädde av sig och gjorde sig redo att sova … bara för att ögonblicket senare sprinta tillbaka till skrivmaskinen. Han skrev sedan hela natten i feberaktig inspiration.

När han försökte förstå vad som hade hänt, mindes författaren att han stått vid fönstret alldeles innan han skulle krypa ner i sängen. Där hade han tankspritt smekt sitt könsorgan. Den ”trygga manlighetskänslan” som det här gav honom, menade Wolfe måste vara anledningen till att tröttheten försvunnit och att han landat i ett så gynnsamt kreativt rus.

Filosofen Sören Kierkegaards taktik var mer kemisk än kroppslig. Efter en lång promenad brukade han fylla en kaffekopp med så mycket socker att pulverberget reste sig över kanten. Sedan hällde han kaffe över hälsofaran, blandade allt till en brun, sirapsliknande sörja, och halsade brygden. Ett ögonvittne berättar att han efter den här dagliga ritualen var darrig i hela kroppen – men också produktiv.

Benjamin Franklin, uppfinnaren och författaren, hade en favoritritual som han genomförde dagligen för att hålla sig energisk. Eftersom han ansåg att isvattenbad, en av 1700-talets stora flugor, var för extremt för honom, ägnade han sig åt ”luftbad”.

Det gick ut på att han mellan 30 minuter och en timme varje morgon satt på en stol i sin kammare, helt näck, och lät sig omslutas av kylig morgonluft medan han skrev eller läste. Detta fick honom att känna sig upplivad, kraftfull, och upp till brädden laddad med inspiration.

Vad kan dessa inblickar lära oss? 

Eftersom jag personligen inte är sugen på att testa någon av metoderna, får läxan bli att skapandeprocessen ser olika ut för oss alla. Til syvende og sidst handlar det ju faktiskt bara om en enda sak: Att få ur sig orden.

Känns Stephen Kings skrivschema på 2 000 ord (eller de 1 000 ord som han är ”snäll” nog att ge läsarna i läxa) för överväldigande, kan man finna tröst i att Hemingway skrev 500 ord om dagen, eller i att skrivcoachen/indieförfattaren Monica Leonelle förespråkar små skrivsprintar à åtta minuter stöten. Enligt ett vida spritt skämt var James Joyce väldigt produktiv om han en dag skrev sju ord, men då uppstod å andra sidan ångesten över i vilken ordning de skulle komma.

Whatever works, works. Skippa metoder som får dig att tappa livskraft, energi och skrivlust – anamma dem som håller dig nyfiken och glad. 

Vill du läsa mer om olika författares skrivprocesser, både sanslösa och inspirerande sådana? Då kan jag rekommendera boken Daily Rituals: How artists work av Mason Currey; en rolig läsupplevelse som får dig att fundera på vilka metoder som du själv skulle kunna använda för att maxa din produktivitet. Myten om den gudabenådade författaren som häller ur sig blivande klassiker varje dag utan vare sig möda eller stress, tja … låt oss bara säga att boken ger dig några extra vagnslaster salt att smaka av den med.

Finns både digitalt och papriellt hos Amazon,  Bokus och Adlibris, samt att låna på somliga svenska bibliotek.


Läs även andra bloggares tankar om , , , , och .

Annonser

13 reaktioner på ”Sunda och mindre sunda skrivprocesser

 1. Eva-Lisa 15 juli, 2016 / 8:01 f m

  Efter att ha lyckats ro några skrivprojekt i land har jag upptäckt att för min del handlar det om att ha fart genom projektet. Så, även om det känns tungt någon dag försöker jag piska mig genom en viss ordmängd. Som du skriver: ”Whatever works, works.” 🙂

  • Tobias Holmgren 15 juli, 2016 / 8:05 f m

   Det är en intressant tanke tycker jag! För visst blir texter skrivna med ”momentum” i regel också bättre än dem som man åmar sig över? Energin kanske känns i texten, laddar den på något sätt. Det kan ju också vara något så enkelt som att texter blir bättre när man har roligt i skrivandet. Kul Eva-Lisa, det bär jag med mig. 🙂

 2. Carola 15 juli, 2016 / 8:32 f m

  Musik är något jag också använder för att skärma av, eller egentligen mer som inspiration. Avskärmandet är något jag alltid haft lätt för. Lite för lätt. Så fort jag tittar på något på tv så hör jag inte om någon pratar med mig. Likadant är det när jag läser. De som vill mig något får säga mitt namn högt. Då möjligen reagerar jag.
  Intressant och kul att läsa de olika exemplen om hur olika skrivprocessen är för författarna. Bland alla skrivråd som sprutar ut i form av artiklar och böcker tror jag mest på det du själv skrev; ”Whatever works, works…”

  • Tobias Holmgren 15 juli, 2016 / 8:40 f m

   Jag avundas dig den förmågan! När jag läser rycks jag ofta bort från illusionen bara jag hör någon smaska (för övrigt ett av Jordens fyra mest obehagliga ljud). Därför är musik, instrumental musik, så nyttig. Den funkar både i skrivandet och läsandet.

   Ja, du har förstås rätt 🙂 Mirakelmetoder ger jag inte mycket för alls. Det finns en hel industri på Amazon som troligen drar in miljonbelopp på att sälja sådana koncept till drömmare och hoppfulla. Helt avgjort gräsligt.

   Bondförnuft är nog det bästa. Ta en promenad ibland, ge dig själv en deadline, osv.

 3. M.S. 15 juli, 2016 / 10:07 f m

  Intressant inlägg! Sitta naken på en stol och absorbera luften måste testas, sambon lär ge tummen upp för den delen av processen. Den del där jag är okontaktbar i timmar och sedan helt slutkörd är han inte lika stort fan av…
  Jag kör en klassisk lista med pianomusik och sätter repeat på vissa stycken under vissa delar av skrivandet. Funkar inte med sång för mig heller.
  Ser fram emot att följa din blogg!

  • Tobias Holmgren 15 juli, 2016 / 10:10 f m

   I min lista har jag mycket Errol Garner, Django Reinhardt och annan Woody Allen-jazz, samt en hel del filmsoundtracks och instrumentell rock. Inte så mycket klassiskt dock! Det får jag testa framöver. Tack så mycket Marie, och detsamma! Verkligen! Jag har din blogg bland mina prenumerationer. Hoppas du får en fin semester.

 4. Pia Widlund 15 juli, 2016 / 4:09 e m

  Och jag min galning, skriver med en film som rullar på datorn. Helt galet antar jag, men det funkar för mig. och gärna en kopp kaffe till det!

  • Tobias Holmgren 15 juli, 2016 / 4:39 e m

   Otroligt! Så du kan hänga med i både filmens och din egen handling? Jag säger då det, vad vi människor är olika. 🙂

   • Pia Widlund 15 juli, 2016 / 6:46 e m

    Jag vet inte om jag tittar så mycket på filmen, lyssnar nog mest som skvalmusik ungefär. Men det funkar bra så jag lovar att hålla fast vid det!!

  • Tobias Holmgren 15 juli, 2016 / 4:54 e m

   Men håll fast vid det! Om det gör så att du får ner orden, är det alltid en lyckträff.

 5. NinnaO 16 juli, 2016 / 8:34 f m

  Intressant! Mycket jag inte visste om olika författares sätt och vanor. King’s bok ”Att skriva” står däremot väl förankrad i bokhyllan och kommer att förbli där så länge undertecknad lever. Om inte en brand ödelägger mitt hem och mina ägodelar innan dess. ”Fast förankrad” ska dock inte tolkas som att den inte lästs och läses emellanåt. Är väl frågan om 3 – 4 gånger hittills – om inte fler. Kan väl nästan kallas för ”Husets Bibel!” Men måste erkänna jag hade glömt det där med dånande rockmusik.
  Att skriva 2000 ord per dag är inte så blodigt mycket som det låter, tycker jag. I varje fall inte om man ser till själva skrivandet. ”Prologen” jag skrev i förrgår landade ganska snabbt på drygt 800 ord, och jag lämnade inte manuset efter det. Även om jag sedan mest ägnade mig åt redigering.

  Som du kan jag inte koncentrera mig på skrivande om det pratas runt ikring mig, eller om musiken jag lyssnar på är nån form av sång. Woody Allen-jazz vore helt gångbart för min del också, men faktum är att jag oftast har helt tyst omkring mig när jag skriver. Men har också förmånen att bo där ljuden runt ikring till stor del består av vindens rasande i trädkronorna, en smått lantlig kyrka, en del trafik förstås men inte överväldigande mycket, och i övrigt tämligen tysta grannar.
  Och nu kaffe och sen….
  Ha en bra helg, Tobias!

  • Tobias Holmgren 16 juli, 2016 / 8:43 f m

   Det är en mycket inspirerande bok, helt klart – jag tror att Stephen King har blivit ett The Beatles för författargenren, och fått många hoppfulla att rusta upp med papper och skrivblock (eller, som fallet ofta är nuförtiden, med kaffe och dator).

   Jag tror att du har rätt om det där med 2 000 ord, med en brassklapp: Att det beror på hur man ser på ett första utkast. Har man ännu inte kommit fram till inställningen att ett första utkast är en skiss som man sedan styckar, klipper och klistrar i för att få fram den färdiga romanen, kan det vara svårt att få ur sig så mycket dagligen. De som väger varje ord på våg innan fingrarna ens har vidrört tangenterna, vs de som sprintar iväg av hjärtats fröjd – ett skrivandets sköldpaddan och haren! Men till skillnad från i fabeln kan båda vinna.

   Låter som en underbar skrivplats det där, Ninna. Själv är jag belägrad av måsar på utegården, skramlande grannar ovan och nedan, och en uppmärksamhetskrävande shih-tzu som skuggar mig i allt jag gör. En dag kanske drömmen om en skrivarstuga i Paksuniemi, Norrbotten, blir verklighet, men till dess får jag förlita mig på hörlurarna och Woody-jazz.

   Nu: En energidryck, läsa en novell, och tillbaka till sprintandet!
   Ha det fint du med.

   • NinnaO 16 juli, 2016 / 8:53 f m

    Ja, kaffe och dator som sagt, MacBooken på altan eller på stan, iMacen när man vill sitta stilla på en plats eller behöver stor skärm, iPaden, till och med iPhonen om det kniper. Hurrar av tacksamhet för Pages och iCloud Drive.
    Helt klart är de där 2000 orden olika beroende på vem man är och hur man skriver. Och min ”Prolog” har redan redigerats, och utöver det i mitt vidare redigerande sett att jag behöver få in ett par hintar till där nånstans i början. Att skriva 2000 ord innebär inte nödvändigtvis att man är färdig. Men visst är det peppande och ger en härlig känsla!

    Det verkar som att jag just har fått den där skrivplatsen jag drömt om i många år. Ändå bara 4 km till centrum!
    Tack universum!
    Här ett par klunkar kaffe till och sedan per cykel till Biltema…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s